PPG és Akzo Nobel. A két tudás nem egyesül!

AZ Akzo Nobel az utóbbi időben nagy változásokon ment (megy) keresztül. Még emlékszem arra az időre, amikor egy porfesték divíziós képviselőjük leült velem szembe és azt mondta, hogy: „Figyelj Attila! Itt van ez az Akzo nevű cég. Ez teljesen meg fogja változtatni a magyar piacot. A legjobb áron a legjobb minőség lesz”. Ezen jót mosolyogtam, majd az elkövetkező 8 évben learatták a magyar porfesték piac jórészét. 2010-ben Akzo megvásárolta a Rohm and Haas porlakk gyártót is. A tavalyi évben a növekedés érdekében megvásárolták a Basf Ipari Bevonatok részlegét, annak minden gyártási jogával és szabadalmával együtt. Ezzel nagy térhódítást nyertek a szélmalom és az autóipari piacon is. Az üzlet nagysága akkora, hogy a tavaly februárban megkötött üzlet átadása decemberig tartott, a teljes Akzo rendszerbe integrálás pedig 2018 év végéig fog tartani. Így lett az Akzónak két gyárral több: egy az Egyesült Királyságban egy pedig Dél-Afrikában.

festék

A PPG a világ egyik legnagyobb festék gyártója, világszerte 45000 alkalmazottal, 300 éves cégmúlttal. Itthon talán a Héra, vagy a Trilak néven lehet ismerős. Nagyon megható és örömteli programjuk a PPG Colorful communities™(https://www.youtube.com/watch?v=aovQQVnBprQ)

A PPG szerette volna a jövőben az Akzoval az együttműködésüket sokkal szorosabbra fűzni, mégpedig olyan formában, hogy összeolvasztanák a két céget, létrehozva egy gigantikus festékgyártó holdingot. Erre az ötletre az Akzo egyszerűen nemet mondott.

https://www.akzonobel.com/generic-content/proposed-separation-specialty-chemicals-and-rejection-unsolicited-indicative

Azt gondolom, hogy szakmailag iszonyatosan jó ötlet lenne, mert az a tudás, amit ez a két cég képvisel hatalmas. Ha nem egymás „túllicitálásán”, hanem együtt tekintenének a jövőbe, tényleg létrejöhetne egy társulás, ami még színesebbé tenné a világot. Ettől most jó messze kerültünk. És ne felejtsük el azt sem, hogy a piacot nem (csak) a szakmaiság irányítja, hanem ez egy kőkemény üzlet. Sajnos az első szempont a részvények ára, a részvényesek osztaléka. Ez van, ilyen világit élünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük