Réz maratása

Főleg az elektronika ipar használja a réz alapanyagokat, mert nagyon jó elektromos vezetéssel rendelkezik. Az oxidációtól való megvédés érdekében a réz is kaphat bevonatokat, szükségszerűen ezüst, ón, nikkel bevonatok a legelterjedtebbek. Ezen bevonatokat speciálisan a réz felületkezelésére kifejlesztett technológiával viszik fel, melyek tulajdonsága, hogy nagyon tartós, kemény bevonatolt réz felületet kapunk. A tömegtermelés során előfordulhat, hogy a bevonatolás nem sikerül megfelelően, vagy esztétikai, vagy funkcióveszteséget szenved el a darab. A réz értéke nagyon magas, ezért a selejtes munkadarabokat hulladékként lehet értékesíteni, a megmunkálás költségeit pedig veszteségként elkönyvelni.

Van egy másik lehetőség, amivel a költségeket optimalizálhatjuk: bevonatolt réz felület maratása.

Több esetben előfordul, hogy réz felületet szeretnénk „megmenteni”. Ez nagyon nehéz, mert a legtöbb esetben a kémiai oldóanyag magát a réz alapanyagot is oldja, emiatt belemar a felületbe.

Létezik azonban egy speciális technológia, aminek segítségével a réz felületről lehetséges eltávolítani a különböző fémes bevonatokat, mint például az ón és nikkel tartalmú felületkezeléseket, az alapfém elváltozása nélkül. Ezen technológia segítségével a selejtes termékek újra hasznosítása lehetővé válik optimális költséghatékonyság mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük