A fényesség

fényességA fényesség porfestés esetén nem szabályozható, azt a gyártó határozza meg. Természetesen, ha a gyártó által előírt paraméterekkel dolgozunk, ez csak akkor igaz.

Sokan tévesen hiszik azt, hogy bizonyos szögben visszaverődő fény visszaverődött százalékát mérjük. Ez így nem igaz, nincsenek százalékos értékek. Ezt egységben mérjük mégpedig a mérendő felületről tükörirányban visszaverődött fényáram és egy 1,567 törésmutatójú üvegről tükör irányban visszaverődött fényáram hányadosa. A legelterjedtebb a 60 fokos fényvisszaverődés értékének mérése.

 A gyártók két módon különböztetnek meg festékeket.

1, EU változat

20 egység alatt matt

20-80 egység között: selyemfényű

80-100 egység között: fényes

2, Angolszász változat

20 egység alatt: matt

20-40 egység között: félmatt

40-90 egység között: félfényes

90 egység között: fényes

Ha egy felület 20 egység alatt van, szinte már semmilyen fényt nem ver vissza, 90 egység felett pedig tükröződik a felület, borotválkozásra alkalmas.

A fényesség 1 év alatt kb. 50 %-át veszti el, ezért két módszer a legelterjedtebb. Vagy a selyemfényűnek (félfényesnek) a felső határára írnak elő (ált. 80 egység), vagy eleve mattot. A festő ismerőseimnek az otthonában szinte csak matt felületek találhatóak.

Erre alkalmas készüléket is vehetünk, bár porfestésnél nem nagyon tudunk a paramétereken változtatni, csak a gyártótól tudunk rendelni más fényességű festéket. A fényességmérő műszerek is digitálisak napjainkban. A felületre helyezve kiírja a mért értékeket.  (MSZ EN ISO2813-fényesség mérési szabvány).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük