A rozsdásodás

A Wikipédiában nagyon szépen le van írva, hogy mit nevezünk rozsdának, rozsdásodásnak. Nekünk az egyik fő feladatunk, hogy ezt a folyamatot a lehető legkisebb mértékre, vagy teljesen nullára csökkentsük. rozsda-korlat2

Nemrég Magyarország egyik legjobb fürdőjében jártam.

Nagyon élveztem a fürdőzést, pihenést, de van pár dolog, ami mellett nem tudtam elmenni, és megerősített abban, hogy ismereteimet tovább fejlesszem. rozsda-szeprozsda-fogasTörtént ugyanis, hogy nem tudtam nem észrevenni a fürdőben a rozsdafoltokat, illetve a korlát kopását. Hogy ezeket mi okozza? Egyszerű tervezési hiba. A nagyon párás környezet a hibás, illetve a korlát esetében az emberi kéz savassága. Egy high-tech technológiával felszerelt fürdőben ez elég irracionálisan néz ki. Általában a végtermék árának 10 %-a a felületkezelési költség. Amennyiben ez a 10 % nem megfelelő, akkor a komplett termék értékét akár a felére, vagy még lejjebb is csökkentheti. Számolja ki, hogy amennyiben felületkezelési tervezési szakértőhöz fordul a 10 %-hoz mennyi adódik hozzá költségként. Tapasztalataink alapján 0,1-0,5 %. A reális összehasonlításhoz a másik oldal, hogy egy esetleges rozsdásodás akár 50 %-ba kerül a termék értékéhez képest, nem beszélve a cég jó hírnevéről.

 

Amennyiben szeretné a fenti képeken látható helyzeteket elkerülni már a felületkezelés tervezésekor kérje szakértőink tanácsát!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük